Хлібний квас готуємо дома

Список розділів Наше життя Хоббі, розваги, досуг

Опис: Розповідаємо про свої захоплення, інтереси, відпочинок і вільний час.

#1 Гість » 23.09.2013, 15:59

igronik Дата: Субота, 29.06.2013, 08:10 | Повідомлення # 1

Квас не тільки смачний і дешевий напій, чудово втамовує спрагу, а й основа для багатьох смачних страв української кухні. Пропоную вам приготувати цей напій своїми руками.

І так, рецепт перший:

Приготувати квас цілком може будь-хто, продукти для нього знайдуться в кожному будинку:

півбуханця житнього хліба;
3 літри кип'яченої води;
півпачки (25-30 грам) сухих дріжджів;
півсклянки (125 грам) цукру;
родзинки.

Житній хліб нарізаємо на звичайні шматочки, які розрізаємо на четвертинки. Укладаємо в один ряд на лист і ставимо в слабо нагріту духовку. Хліб повинен гарненько висушитися і злегка підрум'янитися, найкраще це робити на повільному вогні. Сушимо сухарі близько 10-15 хвилин, потім духовку вимикаємо, залишивши в ній деко.

Хліб для квасу можна брати будь-який, білий, сірий, з висівками або кмином. Але тільки житній хліб додасть квасу гарний насичений колір. Прекрасно підійде для приготування напою і зачерствілий хліб різних сортів.

Готові сухарі укладаємо в що не окислюється посуд (для цих цілей відмінно підійде звичайна трилітрова банка) і заливаємо їх окропом по «плічка» бутилька. Додаємо три столові ложки цукру і залишаємо остигати. Невелика кількість води, наприклад, стакан або навіть менше, охолоджуємо до температури тіла або трохи вище і всипаємо у воду сухі дріжджі. Залежно від рецептури використання дріжджів, яка написана на пакетику, їм потрібно дати набрякнути або відразу ж перемішати до повного їх розчинення. Коли вода в банку охолоне приблизно до 36-37 градусів, вливаємо в банку розведені дріжджі і ретельно перемішуємо весь вміст.

Зверніть увагу на те, що дріжджі не можна розводити і вливати в дуже гарячу воду, тому що від окропу зруйнуються ферменти, що забезпечують реакцію бродіння. Для того щоб визначити відповідну температуру для введення в напій дріжджів, прикладіть тильну сторону долоні до нижньої частини банки, як ніби чіпаючи лоб хворого, щоб зрозуміти, чи є у нього жар. Якщо пальці відчують приємне тепло або ж відчуття буде як від дотику до власної руки, значить, вода охолола до підходящої температури і можна вводити дріжджі.

Після цього банку з майбутнім квасом накриваємо кришкою або блюдцем і відставляємо в тепле місце на 2 дні.

В процесі бродіння, яке активно йде в ці два дні, цукор в суслі під дією дріжджів перетворюється на спирт і вуглекислий газ і під дією молочнокислих бактерій - в молочну кислоту. Саме тому готовий напій буде містити деяку кількість алкоголю, приблизно як у кефірі та домашньої кисляку, тобто 1-2%. Це означає, що автолюбителям необхідно бути пильним і смакувати квас тоді, коли вже не планується сідати за кермо. Під час їзди варто обмежуватися морсом або мінеральною водою.

Після закінчення цього терміну настій ретельно проціджуємо через дуже дрібне сито або марлю, щоб повністю відокремити гущу. Гущу відкладіть в окрему банку.

У проціджений настій додайте цукор, що, як слід перемішайте, щоб він розчинився. Додаємо в настій добре промиту жменю родзинок і залишаємо при кімнатній температурі ще на півдня. Після цього розливаємо квас в пластикові пляшки і ретельно закручуємо кришки, тому що квас повинен бути дуже добре укупорен. Пляшки з готовим продуктом прибираємо в холодильник і через добу квас можна пити.

Гущу, отриману при приготуванні квасу, не викидати, а зберігати в холодильнику в скляній банці. Тепер це - готова закваска і при приготуванні другої порції квасу замість розведених дріжджів до сухарів додавайте 4 столові ложки закваски. Далі все як в рецепті: дати настоятися два дні, злити, додати цукор і родзинки, знову дати відстоятися і прибрати пляшки в холодильник. Закваску краще оновлювати, тобто залишати останню порцію гущі.

Отже, освіжаючий і смачний квас готовий, і саме час насолодитися смачним напоєм. Бажаємо Вам приємно втамування літньої спраги!


Прикріплення: 1864263.jpg(13Kb)
Гість
Автор теми

#2 Гість » 23.09.2013, 16:01

igronik Дата: Субота, 29.06.2013, 08:22 | Повідомлення # 2

Ось іще:

Цей рецепт я не буду супроводжувати описом точних норм продуктів т.к. приготування квасу не вимагає точного дотримання норм, все дуже приблизно, на око.

Для квасу нам, в першу чергу, знадобиться хліб. Найкраще, звичайно ж, робити квас з житнього хліба, тому що, на мій погляд, такий квас виходить найбільш смачним і, що найголовніше, житній хліб дає насичений гарний колір, але ви цілком можете готувати квас і на сірому хлібі, і на білому хлібі, а можете взяти суміш шматочків різного хліба.

Перед початком приготування квасу хліб нарізається і підсушується. Особисто я віддаю перевагу нарізати хліб дрібно, але ви можете нарізати так, як подобається вам - крупно, дрібно - все допустимо і все правильно.

Нарізаний хліб потрібно підсушити в духовці. Робиться це, в першу чергу, для того, щоб наситити квас кольором. Якщо ви хочете приготувати темний квас, то підсушуйте - підсмажуйте нарізаний хліб до інтенсивного кольору і навіть до легкої пригоріло, але стежте за тим, щоб підгорілого хліба було не дуже багато тому в іншому випадку квас може гірчити.

Для того щоб почати квасне виробництво, вам спочатку потрібно буде приготувати квасну закваску. Для цього візьміть літрову банку і наповніть її приблизно до половини підсушеними сухариками, додайте 2 столові ложки цукру і приблизно пів літра окропу.

Залиште сухарі набухати. У кінцевому результаті у вас повинна вийти не густа, але й не рідка хлібна кашка. Якщо суміш виходить густуватої, додайте ще трохи водички. Охолодіть хлібну суміш до теплого стану т.к. далі ми будемо додавати дріжджі і, якщо додати їх в гаряче, вони просто-напросто зваряться і втратять свою активність. Ми будемо додавати мінімальну кількість дріжджів. Краще, звичайно, додавати живі дріжджі, але можна взяти й сухі. Якщо ви будете додавати живі дріжджі, то покришите невеликий шматочок розміром приблизно з ніготь, а якщо будете брати сухі, то додайте щіпку.

Розмішайте, накрийте банку марлечкой або полотенчиком і залиште на 2 - 3 доби в теплому місці для бродіння. В процесі бродіння будуть виділятися бульбашки газу і з'явиться дуже приємний квасний запах.

Після того як закваска буде готова, можна приступати до приготування квасу. Для початку вам потрібно вирішити який саме - темний або світлий - квас ви хотіли б отримати. Якщо темний, то для нього вам знадобляться підсушити - обсмажені хлібний сухарі, а якщо світлий, то хліб можна або злегка підсушити, або підсушувати зовсім. Насипте в 3 - х літрову банку приблизно 3 повні жмені сухарів, додайте 4 столові ложки цукру і залийте по плічка банки воду. Якщо ви будете готувати темний квас, то заливайте крутий окріп, щоб витягнути з сухарів колір, а якщо світлий, то заливайте теплу воду.

Якщо ви заливали окріп, то дайте хлібної суміші охолонути до теплого стану. Додайте хлібну закваску.

Я додаю всю, хоча було б достатньо і половини. Далі залишаємо банку з майбутнім квасом в теплому місці на 1-2 дні для бродіння. Після того, як квас в процесі бродіння набере необхідну гостроту і кислоту, процідіть його через подвійний шар марлі, щоб по максимуму відокремити хлібні крихти.

В результаті у вас вийде близько 2 літрів майже квасу і приблизно літрова баночка хлібної кашки, яку ми надалі будемо використовувати як закваску. Зберігається вона в холодильнику. За існуючим думку, її можна зберігати близько 2 тижнів. Чесно кажучи, я сумніваюся щодо такого тривалого терміну, але 3 - 5 днів точно.

Після того, як квас буде відфільтрований, ви можете його спробувати і, при бажанні, додати за смаком цукор. Якщо вам захочеться зробити квас солодшим, розчиніть необхідну кількість цукру в невеликій кількості теплої води і додайте в банку з квасом.
У банку з квасний рідиною додайте жменю родзинок і поставте в тепле місце ще на добу.

Після цього перелийте квас в щільно закривається ємність, а краще пляшку і поставте на добу в холодильник. Квас готовий!

Якщо у вас буде бажання і далі продовжувати квасне справу, то в якості закваски використовуйте залишилася хлібну кашку. Весь процес слід почати таким чином: як і в перший раз, покладіть у банку приблизно 3 жмені хлібних сухарів, додайте цукор - воду, дайте охолонути, додайте приблизно половину всієї кашки (приблизно половину, а другу половину закваски використовуйте для іншої банки квасу або викиньте ), поставте бродити, профільтруйте, що залишилася кашку збережіть для закваски, додайте в квас родзинки, поставте в холодильник. Хочу зауважити, що справжній смак квасу ви зможете повною мірою оцінити тільки з другої порції квасу тому при приготуванні першої порції використовувалися дріжджі, а вони роблять смак квасу різкуватим.

Пару слів з приводу кольору квасу. Якщо вам захочеться зробити колір квасу більш насиченим і глибоким, то ви можете підфарбувати квас за допомогою "пальонки". Для цього нагрівайте в невеликій каструльці столову ложку цукру до тих пір, поки він не розплавиться і не придбає насичений темний колір. Дуже маленькими порціями додайте до паленого цукру приблизно половину склянки гарячої води і залиште до його повного розчинення. Хочу звернути вашу увагу на те, що воду потрібно додавати дійсно маленькими порціями і дуже акуратно тому палений цукор дуже гарячий і, якщо додати відразу багато води, вона може виплеснутися, що загрожує опіками. У готовий квас додайте розчин "пальонки" до досягнення потрібного кольору.
Гість
Автор теми

#3 Гість » 23.09.2013, 16:01

admin Дата: Понеділок, 01.07.2013, 09:35 | Повідомлення # 3

Готуємо саморобний сухарний квас.

Знадобиться:

Скляна 5-літрова банка, сухарі з чорного хліба обсмажені в духовці, кип'ячена вода кімнатної температури, звичайнісінькі дріжджі, цукровий пісок.

Буханець розрізається на скибочки, і вони обсмажуються в духовці до темного кольору (не перестарайтеся, хліб повинен стати темним, але не горілим). Для першої порції краще набрати побільше корок. 3,5 літра кип'яченої води кімнатної температури заливаються в банку, у воду засипається 3 столових ложки (з верхом) цукрового піску і додаються дріжджі (шматочок десь з ніготь вказівного пальця). Сухарі розташовуються зверху (для першої порції 15-16 скибочок). Банку накривається кружечком з паперу (щільною кришки не потрібно).

Перший цикл бродить десь дві доби і перший квасити не буде дуже різким. Треба пробувати. Повинен з'явитися смак, а от кислоти особливої ​​поки не буде. На дні банки утворюється трохи осаду - це і є закваска для наступних циклів. Акуратно виймаємо дерев'яною ложкою сухарі, квас також акуратно зливаємо (краще відразу через металеве сито, щоб не траплялися крихти). Закваску на дні залишаємо, просто не зливаємо все до дна, а залишаємо трохи квасу і весь осад. І далі все знову з одним лише застереженням: ДРІЖДЖІ БІЛЬШЕ НЕ ПОТРІБНІ! Заливаємо воду, засипаємо цукор, зверху закладаємо сухарі. До речі тепер їх знадобиться трохи менше на 2-3 скибочки. З кожним новим циклом квас буде все смачніше.

Далі орієнтуйтеся на власний знову ж смак. Хочете квас потаємні - посильніше обсмажуйте хліб в духовці, посветлее - відповідно обсмажуйте менше. Хочете квас покислити - дайте побродити подовше. Зараз вже котрий день 32 градуси і досить різкий квас виходить всього за добу. Цукор у вже готовий квас додавайте до смаку.

Пийте на здоров'я!
Гість
Автор теми

#4 Mamusi » 25.02.2016, 12:39

Дякую за рецепт! У дитинстві дуже не любила квас, але зараз смаки поміняли і п'ю його із задоволенням. Влітку взагалі кожного дня буду готувати.)
Mamusi
Новачок
Новачок
Аватар
Репутація: 1
Повідомлення: 9
З нами: 1 рік 3 місяці

#5 Blant » 25.04.2016, 23:17

І я часто літом готую хлібний квас, магазинні стараємось не пити.
Зображення
Blant
Проходив мимо
Проходив мимо
Репутація: 0
Повідомлення: 1
З нами: 1 рік 1 місяць

#6 Majilka » 13.08.2016, 08:08

а овсяный как готовить, кто знает?
Majilka
Не частий гість
Не частий гість
Аватар
Репутація: 0
Повідомлення: 16
З нами: 10 місяців 11 днів


Назва розділу: Хоббі, розваги, досуг
Опис: Розповідаємо про свої захоплення, інтереси, відпочинок і вільний час.

Швидка відповідь


Введіть код точно так, як на зображенні. Регістр букв немає значення.
Код підтвердження
>( :D B) :'( :( :) :o :p ;) :haha: :lol: :rtfm: :king: Ще смайлики…

   

Повернутись в Хоббі, розваги, досуг

Хто зараз на форумі (базується на активності користувачів за останні 5 хвилин)

Зараз переглядають цей розділ: 1 гість

cron